De ce pe doua roti ?

Cred ca e inutil sa repet toate motivele pentru care bicicleta e benefica. Sanatate, miscare, aer curat etc. Asa ca am sa vin cu o alta perspectiva, mai personala, legata de binefacerile celor doua roti.

Pentru mine ciclismul a inceput destul de tarziu asta in primul rand pentru ca la vremea respectiva era greu sa gasesti biciclete in general, iar daca gaseai ori erau prea scumpe ori parintii nu isi permiteau un asemenea “lux”. Norocul meu cel mare a venit cu bunicul meu din partea tatalui, care mi-a facut cadou tohanul lui rusesc, chinuit pana la ultimul surubel, care a ramas complet fara accesorii pentru ca ma scoteau din sarite toate zdranganiturile de pe ea, iar pe urma fericirea suprema a venit cu primul MTB primit de la bunica mea din partea mamei care in schimbul catorva ore petrecute in biserica, langa preot, mi-a facut cadou acea bicicleta fantastica, (care de altfel era o bicicleta ordinara cu cadrul de otel si piese de calitate de toata jena) !!

Prima zi cu noua mea bicicleta a fost un vis. O zi pe care nu o voi uita cat traiesc. Cred ca de atunci, nu am mai fost atat de fericit pentru un obiect primit. Sentimentul de libertate si lipsa unor “frontiere” era de nedescris. Tot ce mi-am dorit sa fac e sa ma dau pe bicicleta. Am revizitat anumite carari, doar ca sa imi indeplinesc acele vise, poteci si alei pe care obisnuiam sa merg pe jos si imi imaginam cu ochii deschisi cum ar fi pe bicicleta. Dupa 10-12 ore de pedalat pe o saua cate se poate de incomoda (la vremea aceea) ajungeam acasa cu fundul batucit mai rau decat talpa unor bocanci de armata si totusi eram exraordinar de fericit.

Ce vreau sa zic e ca in primul rand bicicleta mi-a oferit libertate. Extraordinar de multa libertate. Apoi prieteni si cunostinte noi. Practic 99% din cunostintele mele pe care la am azi au o legatura sau alta cu bicicleta. Fiind un copil timid si retras a fost foarte benefic pentru mine sa ma dau cu bicicleta pentru ca in sfarsit aveam un subiect de discutie cu oricare copil sau chiar adult care avea o bicicleta. Era ceva incredibil ca puteam sa povestesc cu lumea, ba chiar aveam si despre ce.

Pe de alta parte, bicicleta m-a salvat si de multe lucruri si influente negative. Pentru ca relatia cu tatal meu nu era una foarte buna, in urma certurilor si discutiilor cu el era inevitabil sa vreau sa “fug” de acasa, si ma bucur ca in timp ce altii isi pierdeau vremea prin birturi ori la pacanele sau biliard eu am ales sa merg in natura. Practic asta a avut un impact enorm asupra vietii mele de adult si ma bucur pentru fiecare moment petrecut in acest fel.

Un alt foarte mare beneficiu, cel putin din punctul meu de vedere, este increderea si curajul pe care mi le-a dat ciclismul. Fiind practicant al unor ramuri mai extreme, DH (down hill sau coborare de munte) si Enduro, nu a fost greu sa imi cladesc aceste calitati. Din pacate, pentru ca la vremea aceea nu existau instructori sau persoane care sa fie experimentate in aceste domenii (practic MTB-ul in sine fiind un sport destul de nou), persoane care sa ne dea niste sfaturi legat de siguranta noastra si abordarea unor obstacole, am avut si mult de suferit, fizic. Pot sa spun in schimb ca ranile se vindeca in cele mai multe cazuri si noi mergem inainte cu experiente noi sau lectii invatate. Cel putin intr-un final invatatate.

Ma bucur ca am ajuns in acest punct in care pot sa dau mai departe cunostintele mele si celor care acum incep acest sport, sau se gandesc sa incerce. Chiar nu are legatura cu sexul sau varsta, tot ce e nevoie, e doar dorinta de a incerca, iar detaliile vin de la cei care au invatat deja si vor sa dea mai departe.

Deci, daca ma intrebati pe mine, de ce pe doua roti?

Pentru ca “libertate”, pentru ca, “curaj” , pentru ca “prietenie”, pentru ca “incredere”, si pentru ca “aventura”. Cat despre aventura, in urmatorul articol !

Ne vedem in natura !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *